maanantai 16. joulukuuta 2013

16. Luukku Saaristolaisleipä puolukoilla


Saaristolaisleipä on aina ollut jolupöytämme yksi tähdistä ja tällä kertaa leipään päätyi myös puolukoita. Ohje on alunperin Gloriasta. Tämä leipä on myös oivallinen joululahja mm. päiväkotiohjaajille ja opettajille.

Saaristolaisleipä (2kpl):

1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl olutmaltaita
3 dl vehnäleseitä
2 dl puolukoita
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja
2 rkl voita vuokien voiteluun
Siirappivesi voiteluun:
1 1/2 dl kuumaa vettä
1/2 dl siirappia

Lämmitä piimä esim. mikrossa kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää siirappi sekä suola ja sekoita hyvin. Lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi. Huom! Taikinaa ei vaivata vaan sekoitetaan, joten älä käytä konetta vaan sekoita käsin.

Voitele  kaksi 2l leipävuokaa voilla ja jaa taikina niihi. Anna kohota liinan alla 1 1/2h. Paista 175C keskitasolla 1 1/2 tuntia. Sekoita kuuma vesi ja siirappi. Valele leivät sillä, muista käyttää siirappivesi kokonaan. Paista vielä 175C 30min. Anna leipien jäähtyä vuoissaan. Anna tekeytyä jääkaapissa 2-3 päivää, nauti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti